Odwiedzone miejsca



Simono Daukanto memorialinis muziejus

Akmenės r.

Papilė didžiuojasi ne tik gamtos, istorijos ir kultūros lobiais, bet ir iškiliomis asmenybėmis, iš kurių bemaž daugiausia Lietuvos labui nuveikęs yra Simonas Daukantas. Šio pirmojo Lietuvos istoriją lietuvių kalba parašiusio istoriko garbei 1986 m. spalio 27 d. Papilėje, buvusioje Ignoto Vaišvilos altarijoje, įsteigtas Simono Daukanto atminimo muziejus, kurio steigėjas – Akmenės rajono savivaldybė.

Muziejuje eksponuojamas Simono Daukanto „Lietuvos istorijos pirmasis leidinys 1893 m.“, antrasis „Būdo senovės lietuvių, kalnėnų ir žemaičių“ leidimas, įvairi dokumentinė medžiaga, dokumentų faksimilės ir kopijos, fotografijos, dailininkų A. Každailio, R. Šakalio, A. Surgailienės, A. Švažo ir kt. ofortai ir raižiniai, istoriko 200 metų gimimo jubiliejui skirta iš viso pasaulio surinktų ekslibrisų kolekcija, unikalus eksponatas – paties istoriko rankomis iš obels šakų padaryta kėdė, Papilės Juros periodo atodangos fosilijos ir VII–XIII a. kapinyno radiniai.

Muziejaus kiemelyje – pirmoji Simono Daukanto antkapinė plokštė, kiek toliau – klėtelė, kurioje įrengta etnografinė ekspozicija, už jos – Lakštingalų slėnis ir XVIII a. akmeninis takelis, vedantis prie Ventos upės.

Simono Daukanto muziejuje minimos istoriko gimimo ir mirties metinės, pristatomos knygos, parodos, vyksta edukaciniai užsiėmimai, rengiami kameriniai vakarai ir kiti įvairūs renginiai. Nuo 2005 m. kasmet gegužės mėn. pabaigoje vyksta tradicinė Lakštingalų nakties poezijos šventė (bendradarbiaujama su tarptautiniu poezijos festivaliu „Poezijos pavasaris“).

Papilės Simono Daukanto muziejus,

J. Basanavičiaus g. 6, Papilė, 85243 Akmenės r.

Tel.: (8-425) 32 926

www.akmenesmuziejus.lt

https://www.facebook.com/Akmeneskrastomuziejus/

el. p. sdmuziejus@gmail.com