Įmonių sąrašas

Nalšios muziejus

Laisvės a. 1, 18111 Švenčionys
(0 387) 51831
Dirbame iki 16.45
23 metai veikloje
Google mapswaze
Google mapswaze

Rasti maršrutą:

Pasirinkite adresą:
Pasirinkite adresą:

Filialai

Žiūrėti visus adresus

Įmonės kontaktai

Telefonas
(0 387) 51831
Tinklalapis
Direktorė
Milda Petkevičienė-Dečkuvienė
Nalšios muziejaus administracijos darbo laikas:
I-IV 7.45–16.45
Penktadieniais ir valstybinių švenčių išvakarėse 7.45–15.45
Pietų pertrauka 12.00–12.45
Ekspozicijų, parodų lankymo laikas:
II-V 7.45–16.45, VI 7.45–15.45
Valstybinių švenčių išvakarėse dirba viena valanda trumpiau
Nedirba sekmadieniais, pirmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis
Įmonės kodas
188209214
Registracijos data
2001.03.21
Darbuotojai
11 darbuotojų (apdraustųjų)
Vidutinis atlyginimas
1437,91 € (2024 kovas) daugiau

Darbo laikas

Pirmadienis
7.45-16.45
Antradienis
7.45-16.45
Trečiadienis
7.45-16.45
Ketvirtadienis
7.45-16.45
Penktadienis
7.45-16.45
Įvertinkite:
0 (mažiausiai 80 simbolių)


Lankomumo statistika
Duomenų atnaujinimas
Dalintis

Veiklos aprašymas

Švenčionių kraštotyros muziejus įkurtas 1945 metų vasario mėnesį. Muziejaus fondus sudarė mokykloje Švenčionių kraštotyros muziejus įkurtas 1945 metų vasario mėnesį. Muziejaus fondus sudarė mokykloje naudotos mokymo priemonės, mineralų kolekcija, akmeniniai kirvukai, monetų ir banknotų kolekcija.

1992 m. lapkričio 19 d. Švenčionių rajono valdybos nutarimu pakeistas Švenčionių kraštotyros muziejaus pavadinimas. Jis pavadintas Nalšios muziejumi.

Muziejus kaupia istorijos, gamtos, archeologijos, amatų, verslų ir buities eksponatus, organizuoja ekspedicijas (kraštotyrines, archeologines) jiems rinkti, tiria krašto etnokultūrinį palikimą ir jį propaguoja. Nalšios muziejuje sukaupta virš 64 000 eksponatų. Saugomi unikalūs akmens ir žalvario amžių archeologiniai radiniai iš Kretuono apyežerio gyvenviečių: papuošalai, darbo ir verslų įrankiai.

Numizmatikos rinkinyje: Vaclovo IV Prahos grašiai, Žygimanto Augusto pusgrašiai, Rusijos kapeikos bei 20 a. Monetos ir banknotai.

2000 metų vasario 14 d. Nalšios muziejus atvėrė duris naujame pastate. Trijose ekspozicijų salėse eksponuojama gamtos, archeologijos, istorijos, miestelėnų buities bei etnografijos eksponatai.

Ekspozijoje rodoma: kraičio skrynios, spintos, bufetai, kiti miestelėnų buities rakandai.

Nalšios muziejuje archeologijos skyriuje yra virš 20 000 eksponatų. Sukaupta archeologinė medžiaga atspindi visų priešistorės laikotarpių žmonių etninę istoriją ir kultūrą, lietuvių genties ypatumus, kurios pagrindu susiformavo Lietuvos valstybė. Įdomiausi muziejaus eksponatai yra iš Kretuono apyežerio akmens, bronzos, geležies amžiaus paminklų tyrinėjimų. Tarp jų yra labai išraiškingi akmens amžiaus dirbiniai: antropomorfinės, zoomorfinės, iš akmens, titnago kaulo, rago pagaminti amuletai. Seniausieji muziejuje saugomi radiniai datuojami XI-X tūkst.pr.Kr., o vėlyviausieji yra iš XVII-XVIII a. Švenčionių miesto tyrinėjimų.

Romėniškojo, Tautų kraustymosi ir Vikingų laikotarpių įdomūs ir reti eksponatai pasakoja apie to meto gyventojų buitį, papročius, tikėjimus. Iš Rytų Lietuvos tyrinėtų pilkapių mus pasiekė sidabrinės segės, iš koralų ir stiklo pagaminti karoliai, karių ir žirgų ekipuotė, iš piliakalnių – darbo įrankiai, ginklai, keramika.

Gamtos skyrių reprezentuoja vietinių paukščių ir žvėrių iškamšos, tai pamatysime aplankę Nalšios muziejaus gamtos ekspoziciją. Lankytojai supažindinami su paukštelių ir žvėrelių paplitimu bei gyvenimu, apibūdinami jų spalvingi apdarai, sparnuočių giesmės ir tolimos kelionės.

Skyriaus turtai išdėstyti šešiose vitrinose, kuriose eskponuojami balų ir pelkių, miškų ir laukų, upių ir ežerų paukščiai bei gyvūnai.

Gamtos skyriaus simboliniame miške „ganosi“ elniai, grobio tykoja lūšis, žvalgosi iš urvo išlindęs barsukas, savo vestuviniu apdaru puikuojasi tetervinas, savitumu ir grožiu stebina kiti miško gyvūnijos atstovai.

Muziejaus lankytojai gali susipažinti su Švenčionių miesto ankstyvąja istorija, amatais, prekyba, buvusių ir esamų įmonių istorija bei jų veikla, miestiečių buitimi, švietimo raida. Muziejaus ekspozicijoje yra daug vertingų eksponatų, parodančių XIX a. pab. ir XX a. pr. dvarų kultūrą. Istorijos salę reprezentuoja Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės ir Rusijos numizmatiniai rinkiniai, XIX a. sukilimų, I ir II pasaulinio karo ginklai, po II pasaulinio karo vykusios rezistencinės kovos išlikusieji dokumentai. Muziejuje gausūs raštijos, senųjų fotografijų, technikos rinkiniai. Ekspozicijoje galima pamatyti Švenčionių parapijos krikšto metrikų knygą, maldaknygių kolekciją, žydų torą, įvairius periodinius leidinius, Lietuvos Laisvės armijos „Tigro“ štabo partizanų archyvo dokumentus. XX a. pradžios fotografijose užfiksuoti Švenčionių miesto, Cirkliškio dvaro bei to meto kultūros veikėjai.
Daugiau...