Įmonių sąrašas

Ukmergės kraštotyros muziejus

Kęstučio a. 9, 20114 Ukmergė
(0 340) 63957
26 metai veikloje
Google mapswaze
Google mapswaze

Rasti maršrutą:

Pasirinkite adresą:
Pasirinkite adresą:

Filialai

Žiūrėti visus adresus

Įmonės kontaktai

Telefonas
(0 340) 63957
Telefonas
(0 684) 14460
Tinklalapis
Tinklalapis
Direktorė
Violeta Reipaitė
Darbo laikas:
Gegužės 1d. –Rugsėjo 30d. III-VI 10.00–18.00, VII 10.00–17.00, I-II: Išeiginės
Spalio 1d. –Balandžio 30d. II-V 9.00–17.00, VI 9.00–16.00, VII-I: Išeiginės
Įmonės kodas
190346558
Registracijos data
1998.04.01
Darbuotojai
38 darbuotojai (apdraustieji)
Vidutinis atlyginimas
1372,2 € (2024 kovas) daugiau
Įvertinkite:
0 (mažiausiai 80 simbolių)


Lankomumo statistika
Duomenų atnaujinimas
Dalintis

Veiklos aprašymas

Ekspozicijose - Ukmergės krašto istorijos chronologija
Gamtos, archeologijos, istorijos-etnografijos ekspozicijos
Raštijos, dailės eksponatai
Pažintis su Ukmergės piliakalniais, pilkapiais, senkapiais
Muziejuje pristatomos viduramžių kovos
Miestietiškos bei dvaro kultūros pristatymas
Ekspozicijose - spaudos draudimo laikotarpis, slaptos mokyklos
Nepriklausomybės laikotarpis ir Prezidentas A. Smetona
Sovietmečio laikotarpis bei Nepriklausomybės atgavimas
Keičiamų parodų galerija
Naujai įrengta nuolatinė Ukmergės kraštotyros muziejaus ekspozicija pristato Ukmergės miesto istoriją ir kultūrą kaip neatsiejamą Lietuvos istorijos dalį. Ukmergės krašto istorija muziejaus ekspozicijoje pradedama pasakoti nuo seniausių laikų – priešistorės, viduramžių ir pažintinės archeologijos. Rūsyje esančios salės suskirstytos į tris laikotarpius. Pirmoje salėje lankytojai supažindinami su krašte rastais archeologiniais radiniais – kirvukais, papuošalais, monetomis, buities indų dalimis. Čia eksponuojamas ir pats seniausias muziejaus eksponatas – mamuto ilties dalis su pjovimo žyme. Stenduose pateikiama informacija supažindina lankytojus apie tuometinius vyro, moters ir žirgų laidojimo papročius ir rastomis įkapėmis palaidojimų vietose. Antroji salė yra skirta viduramžių laikotarpiui. Šioje ekspozicinėje erdvėje lankytojai pamatys atkurtus XV a. Pabaisko mūšyje naudotus šarvus, tuometinę ginkluotę ir jos piešinius. Trečioji salė pritaikyta pažintinės archeologijos edukaciniams užsiėmimams: įrengtas „archeologinių kasinėjimų laukas“, kuriame mažieji muziejaus lankytojai galės rasti įvairių radinių ir pajusti, ką reiškia būti archeologu. 
Pakilus į pirmą aukštą patenkama į muziejaus parodų ir renginių salę. Salėje įrengta pakabinimo sistema, o 10 skirtingo dydžio bei pločio stiklinių vitrinų pritaikytos eksponuoti įvairios tematikos parodas. Virš įėjimo į ekspozicines erdves esančioje arkinėje nišoje pakabinta keramikinė senojo Ukmergės herbo kopija. Likusioje nišos erdvėje lankytojus pasitinka animuota ir įgarsinta Ukmergės miesto įkūrimo legenda.

Ekspozicinėje muziejaus erdvėje yra 3 dalys, pristatančios skirtingus Ukmergės krašto istorijos ir kultūros laikotarpius. Pirmasis laikotarpis „XIX a. pab. – XX a. pr.“. Šio laikotarpio ekspozicinėje erdvėje pristatoma miesto raida, amatų ir prekybos įsikūrimas ir vystymasis, pašto kelias, religinės bendruomenės, Deltuvos mūšis ir sukilimai, dvarų kultūra. Pateikiamus istorinius tekstus papildo tūriniai eksponatai, fotografijos, dokumentų kopijos, grafiniai stilizuoti piešiniai, išlikusios žinutės iš to laikmečio miesto žmonių gyvenimo ir video medžiaga. Šioje ekspozicinėje dalyje esančiame stende, kuris pristato fotografijos gimimą lankytojus pasitinka fotografas, kviečiantis nusifotografuoti ir atsisiųsti į elektroninį paštą tam laikmečiui būdingą stilizuotą fotografiją. Ekspozicijoje netrūksta „gyvų“ personažų. Savo gyvenimo ir darbo istorijas kiekvienoje ekspozicijos dalyje lankytojams pasakoja jos erdvėse „apgyvendinti“ personažai – žydas – prekybininkas, geležinkelietis ir partizanas.  
Antrasis laikotarpis „I Pasaulinis karas – Tarpukaris“. Krašto istoriją perteikia pagrindinės temos – miesto raida, policija ir gaisrinė, medicina, švietimas, sportas, teatras ir kino teatrai, veikusios draugijos, atostogos ir laisvalaikis, transportas, paštas ir ryšiai. Stenduose pateikiami statistiniai duomenys, to laikmečio fotografijų ir dokumentų kopijos bei istorijas papildantys eksponatai. Mažus ir suaugusius šioje miesto istorijos dalyje pasitinka vienas iš personažų – geležinkelietis, „apgyvendintas“ šalia atkurto siauruko vagono maketo. Lankytojai galės prisėsti siauruko vagone ir pasigerėti kelionės metu matomais vaizdais bei klausytis įdomių istorijų apie siauruko gyvavimą Ukmergėje. Kol suaugę važiuos siauruku, vaikai galės įmesti žetoną į šalia esančią vitriną ir stebėti kaip nutiestu geležinkeliu keliauja siaurukas. Vitrinoje atkurta tuo metu vyravusi aplinka – geležinkelio stotis, aplinkiniai pastatai, galima rasti ir kelionės siauruku laukiančius žmones. 
Daugiau...